Päivärinta/de Haas- kaksikko kipusi kakkospallille Tsekinmaan Mostin radalla ajetussa MM osakilpailussa.
27.06.2023

Ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen kolmas MM osakilpailuviikonloppu siirrettiin historiaan viime viikonloppuna 23.6.-25.6.2023 Tsekinmaan Mostin radalla. Kilpailu oli siinäkin mielessä historiallinen, että suomalais-hollantilainen kaksikko Pekka Päivärinta/Ilse de Haas kipusi podiumille ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Päivärinnan pyöräkunta kaasutteli kakkoseksi lauantaisessa sprintissä. Sunnuntainen Gold Race päättyi kaksikolta ennen aikojaan moottoririkkoon.

Tsekinmaalla ajettu kilpailuviikonloppu oli toinen MM osakilpailuviikonloppu viikon sisään ja toinen, missä Päivärinnan Gold Race jäi kesken. Edellisenä viikonloppuna Belgian Spassa Päivärinta/de Haas kaksikko oli sprintissä tiukan väännön jälkeen viides, mutta pitkä kilpailu päättyi heidän osaltaan kolariin. Spa Francorchamps radan pitkä suora todisti sen, että Päivärinnan pitkällinen työ ajopelin kehityksessä kantoi vihdoin hedelmää.

--"Nyt meillä on eka kertaa sellainen pyörä joka kulkee eikä minun tarvitse enää siinä suhteessa antaa muille eteen. Nyt pystyy ajamaan kunnolla kilpaa. Meitä on seitsemän paria, jotka ajaa kierrosajat sekunnin sisään".

Mostissa perjantaina ja lauantaina ajetuista aika-ajoista viidennen lähtöruudun lunastanut Päivärinta johti lauantai-illan 10 kierroksista sprintti kilpailua ensimmäiset viisi kierrosta. Kuudennella kierroksella paikka vaihtui, kun kisan voittajapari, brittiveljekset Ben ja Tom Birchall livahti ohi. Päivärinta pujahti startin jälkeen keulille muiden sumppuuntuessa ensimmäiseen shikaaniin.

--"Toiset otti yhteen ensimmäisessä shikaanissa ja minulla oli vapaa väylä kolmannesta rivistä nousta kärkeen, eikä loppukisasta mennyt ohi kuin Birchallit", summasi Päivärinta lauantaisen sprintin.


Sunnuntaina Päivärinnan pyöräkunnan startti ei sujunut yhtä sutjakkaasti kuin lauantaina ja kaksikko kaasutteli ensimmäiset ratakierrokset viidentenä aina siihen asti, kun Yamahan moottorista loppui tunnit.

--"Minulla oli tosi hyvä fiilis sunnuntaina ne ekat kierrokset. Vauhdillisesti meillä ei ollut minkäänlaista ongelmaa pysyä siinä kolmostilasta kamppailevassa porukassa. Mutta se kone perhana poksahti. Pitää tutkia mikä siitä hajosi".

Birchallin veljekset vankisti sarjajohtoaan, vaikka sunnuntaisen kisan voitto lipsahtikin Todd Ellis/Emmanuelle Clement duolle. Brittiläis-ranskalainen kaksikko on sarjassa toisen ja brittipari Christie/Christie kolmantena. Päivärinnan pyöräkunta on sarjassa viidentenä.

Seitsemän osakilpailuviikonloppua käsittävä sarja saa jatkoa elokuun alussa 5.8.-6.8.2023 Itävallan A 1 Ringillä. Pekka Päivärinta nähdään tositoimissa tulevana viikonloppuna 1.7.-2.7.2023 Imatranajoissa. Päivärinnan matkustajana MM sarjassa toimiva hollantilainen Ilse de Haas ei Imatralle pääse. Suomalaisen purkkiorjana toimii Vuoksen katuradalla ajettavassa kilpailussa saksalainen Kevin Kölsch, joka on MM sarjassa hollantilaisen Bennie Streuerin purkkiorjana.

Tulokset Mostista löytyvät os: https://idm.de/fim-sidecar-world-championship/results-fim-superside/

Kuvan (c) Mark Walters.
--