Päivärinta ja de Haas purkittivat vajaan kilpailukautensa 2022 Estorilin MM päätöskilpailussa.
01.11.2022

Sivuvaunujen MM sarja ajettiin finaaliin Portugalissa 29.-30.10.22 Estorilissa.

Suomalainen sivuvaunutiimi Team 44 Racing purkitti vajaaksi jääneen vuoden 2022 kilpailukautensa viime viikonloppuna Portugalin Estorilin radalla. Viikonloppuna radalla ajettiin ratamoottoripyöräilyn sivuvaunujen kaksi viimeistä MM osakilpailua. Keväisestä loukkaantumisesta vasta kesällä kisakuntoon toipunut Pekka Päivärinta syydärinään hollantilainen Ilse de Haas ajoi kaksijakoisen kisaviikonlopun. Lauantaina kaksikko oli seitsemäs ja sunnuntaina kuudes.

Estorilin kilpailu oli kaksikolle vasta toinen kokeilu MM tasolla tällä kilpailukaudella 2022  ja kilpailusta haettiin kokemuksia omasta kilpailuvauhdista versus maailman tämänhetkinen kärki. Lauantaisessa kilpailussa suomalais-hollantilaisen parin vauhti oli hakusessa, mutta sunnuntaina kaksikko sai juonesta kiinni. Kisaviikonlopusta jäi Päivärinnalle hyvä maku. Maailman kärki oli ja on sekunnin päässä, mutta keinot sen kiinni kuromiseen tiedetään.

--"Kyllähän minä lähdin tänne Estoriliin hakemaan hieman parempia sijoituksia, mitä lopulta tuli. Lähdin mukaan vuoden 2019 asetuksilla ja odotuksilla, mutta se meni päälaelleen, sillä kärki menee pirun kovaa. Minun paras aika vuonna 2019 oli 1:48.3 ja nyt kun homma alkoi pelittämään niin vedettiin 1:47. Niin paljon se on muuttunut tässä ajassa ja se oli aika järkytys. Me ollaan kehitytty, mutta niin on kärkikin", mietiskeli suomalaispilotti.

--"Lauantain kisassa kävi amatööri vika. Lähdin hullun lailla haastamaan muita ja renkaat lämpeni alle ja sen takia minä jäin siitä kärkiryhmästä. Siitähän minä viisastuin ja taktiikka oli sunnuntaina se, että aloitetaan maltilla ja katotaan lopussa. Sunnuntain kisa oli positiivinen kun ajettiin ryhmässä. Meillä oli mahdollisuus kahdella viimeisellä kierroksella parantaa sijoitusta, mutta siihen tuli varvattava väliin enkä päässyt yrittämään ohitusta niissä paikoissa missä meillä olisi ollut mahdollisuudet".

"Me ajettiin sunnuntaina koko kisa samoja kierrosaikoja ja jokainen kierros meni puolen sekunnin sisään. Alussa me jäätiin muutamia sekunteja kierroksella, mutta lopussa saatiin ryhmä kiinni ja kun päästiin siihen ryhmään, niin meidän suoranopeus kasvoi. Lopussa oltiin ihan viitosen hanurissa, mutta se varvattava sotki. Maaliin tultiin peräkanaa nelosesta seiskaan".

Vaikkei viimeisen kisaviikonlopun tulos täydellisesti tyydyttänytkään oli tynkäkausi Päivärinnan mielestä kaiken kaikkiaan positiivinen. Kehitystä tapahtui ja kauden kokemukset vankistivat uskoa tulevaan.

--"Joka radalla missä tällä kaudella ajettiin olen parantanut kierrosaikoja vähintään sekunnilla. Kehitystä oli paljon, mutta vielä jäi kehitettävää koska muutkin on kehittyneet. Kärki on vielä siellä sekunnin päässä, muttei se huono juttu ole. Koko ajan on tiedossa mitä pitää tehdä. Missä se raja sitten on, että meneekö kärki samalla lailla eteenpäin. Kahteen vuoteen ei meillä kehitystä tapahtunut, mutta tänä vuonna tuli sitten loikka eteenpäin ja meidän vauhti nousi joka paikassa. Jos miettii ensi kautta, niin voin rehellisesti sanoa, ettei tämä minun kohdalta tässä ollut. Olen vanha ukko, mutta kovaa pitää toisten ajaa jos mielii minut voittaa", mietiskeli Päivärinta.

Kauden 2022 maalilmanmestariksi kukitettiin englantila-isranskalainen pari Todd Ellis/Emmanuelle Clement, joten Päivärinnen kahden vuoden takaisesta purkkiorjasta leivottiin toinen maailmanmestariksi kruunattu nainen. Se ensimmäinenhän oli vuonna 2016 Pekan parina häärinyt Kirsi Kainulainen. MM hopeaa sai sveitsiläinen kaksikko Marcus Schlosser/Marcel Fries ja pronssia brittipari Stephen Kershaw/Ryan Charlwood. Päivärinta ajoi vain kaksi seitsemästä osakilpailusta eikä kaksikkoa löydy kympin sakista, vaan sijalta kaksitoista.