Päivärinnalla hikinen viikonloppu - 120 kierrosta Oscherslebenin radalla.
04.10.2020

Ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan maailman kärkiparit urakoivat viikonloppuna 3.-4.10.2020 neljä kilpailua Saksan Oscherslebenissä, jossa ajettiin Bonovo Action Sidecar Festival. Kaksi kisastarttia kuului Saksan IDM sarjaan ja kaksi kahden kilpailuviikonlopun International Sidecar Superprix - cuppiin. Superprix cupin toinen osakilpailu kaasutellaan kahden viikon kuluttua Brands Hatchin radalla Iso-Britanniassa.

Pekka Päivärinta/Emmanuelle Clement kaksikko oli mukana Oscherslebenissä ja viikonlopun agenda oli kilpailukaluston testaus ajatellen tulevan vuoden MM sarjaa. Kilpailullisesti suomalais-ranskalaisen duon suoritus oli keskinkertainen. Muutama vielä puuttuva hevosvoima haittasi menoa ja kaksikon sijoitukset osuivat kolmen ja kuuden haarukkaan. Oscherslebenin rata on ollut Päivärinnalle hankala, mutta osuu muutaman muun kilpakumppanin ajotyyliin. Pieni, hiuskarvan levyinen, ero Päivärinnan ja muiden huippuparien huippunopeudessa selittynee moottorinohjausjärjestelmällä. Suomalaisen Yamahassa on tehtaan järjestelmä ja kilpakumppanien ajopeleissä monipuolisemmat säädöt tarjoava Motecin systeemi.

--"Kavereilla on Motecin järjestelmät ja niistä he saavat hiuskarvan verran etua", uskoo Päivärinta, jonka meno parani kisa kisalta ja hankaluuksia tuottanut radan pitkä vasemmalle kaartava mutkakin alkoi jo sunnuntain toisessa kilpailussa sujua.

--"Säädin keulan asetuksia ja vasurikin alkoi sujumaan. Kisa on tasaväkistä ja tiukkaa. Schlosser ja Streuer oli vahvoja ja britit oli tukkona", summasi suomalaispilotti, jonka nousun mitalikamppailuun sunnuntain viimeisessä startissa pilasi brittipari.

--"Brittiläinen Ellis/Richardson pari oli jarruna edessä enkä päässyt ohi. Sitten myöhemmin kisan puolivälissä Reeves tunki rinnalle maalisuoralle antavassa mutkassa ja puski kylkeen. Piti nostaa kaasulta ja siinä meni jokunen sekunti ja tuli ratkaiseva ero. Viime kierroksilla myös Sattler teki saman", muisteli Päivärinta sunnuntain viimeistä kilpailu, jossa kamppailu kolmospaikasta karahti kiville noiden pusujen vuoksi.

--"Pärjääminen on pienestä kiinni ja parin viikon päästä katsotaan, miten Brands Hatchissä sujuu", mietiskeli Päivärinta painottaen sitä seikkaa, että nyt haetaan asetelmia ensi kautta varten.

--"Toivottavasti ensi vuonna ajetaan MM sarjakin. Sitähän ei kukaan tiedä miten tämä Covid-tilanne jatkuu. Jos ei MM sarjaa ajeta, niin ajetaan sitten näitä muita sarjoja", hahmottelee suomalainen tulevaisuutta.

 

Kuvan (c) Mark Walters.