MM hopeaa.
09.09.2017

Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen sijoittuivat ratamoottoripyöräilyn sivuvauluokan vuoden 2017 MM sarjassa toiseksi. Tulos varmistui Kroatian Rijekassa ajetun päätösosakilpailuviikonlopun ensimmäisessä kilpailustartissa. Hopeinen mitali on Päivärinnalle neljäs, mutta matkustajalle Kirsi Kainulainen ensimmäinen tätä väriä.

Suomalaiskaksikon mitalin väri varmistui, kun pari kaasutteli Automotodrom Grobnikin radalla lauantaina ajetussa 10:n kierroksen Sprinttikilpailussa kolmanneksi. Kilpailun voittanut brittiveljespari Ben ja Tom Birchall varmisti samalla uransa toisen Maailmanmestaruuden. Rijekan Grobnikissa ajetaan vielä sunnuntaina kauden 2017 viimeinen MM startti ja siinä ratkeaa ainoastaan himmeimmän pronssisen mitalin kohtalo.  

Birchallin veljespari vei tämän ensimmäisen 600 - kuutioisilla moottoreilla ajetun kilpailukauden maailmammestaruuden ylivoimaisen suorituksen päätteeksi. Brittiduo voitti kauden aikana kaikki osakilpailut tähän mennessä. Veljesten voiton salaisuus oli se, että he ajoivat kuusisatasella jo koko edellisenkin kauden. Päivärinta ja Kainulainen olivat sitä vastoin joutuneet opettelemaan tehottomamman ajopelin metkut kauden kestäessä. Suomalaiskaksikko tienasi hopeansa myös vakuuttavalla tavalla kaasutellen palkintopallille jokaisessa osakilpailussa.

"Hopea ei ole tälläkään kertaa häpeä", tuumaili Pekka Päivärinta, vaikka joutuikin antamaan pyörän kanssa tasoitusta. "Tänään ei pyörä kulkenut sillä lailla kuin pitäisi. Ilkeä oli ajaa, kun jäätiin suorilla. Laitetaan huomiseksi uusi moottori ja toivotaan että sillä kulkee. Sitten on taas rengasongelma. Tänään takakumi kesti juuri maaliin asti. Huomenna laitetaan kovempaa kumia alle ja jos mielitään Birchallien kyytiin vastata, niin joutuu kenties himmailemaan alussa. Saa sitten nähdä", mietiskeli suomalaispilotti. 

Purkkiorja Kirsi Kainulainen piti positiivisena voitettua mitalia, mutta jääminen kolmanneksi osakilpailussa korpesi. " Mukavaa, että nyt on kaiken värisiä mitaleita, mutta olisi halunnut voittaa. Kun on tällänen voitontahto kuin minulla, niin tulos osakilpailussa ei paljon naurata". 

Pekka Päivärinta vankisteli hopean kera asemiaan yhtenä lajin ikonina. Suomalainen on viisinkertainen maailmanmestari sekä voittanut neljä hopeista ja yhden pronssisen MM mitalin.  Neljättä vuottaan Päivärinnan menon tasapainottajana toiminut Kirsi Kainulainen täydensi hopealla värisuoran.Hän oli Päivärinnan kanssa pronssilla vuonna 2015. Viime vuonna iisalmelaisesta kruunattiin ensimmäinen ratamoottoripyöräilyn naismestari.

Pitkään ei kaksikko voi mitaliaan juhlia, sillä sunnuntaina ajetaan Grobnikin radalla vielä 18 kierroksen mittainen Gold Race ja sitä ennen on myös pyörän moottori vaihdettava. 

Superside MM sarja. 5/5 osakilpailuviikonloppu. Rijeka, Kroatia. 9.9.2017. Sprint tulokset:

1. Ben Birchall/Tom Birchall, Iso Britannia, LCR Yamaha, 16:08,351
2. John Holden/Mark Wilkens, Iso Britannia, LCR Kawasaki, + 10,375 sek.
3. Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen, Suomi, LCR Honda, + 11,411 sek.
4. Bennie Streuer/Kevin Rousseau, Hollanti/Ranska, LCR Honda, + 16,755 sek.
5. Michael Grabmueller/Sebastien Lavorel, Itävalta/Ranska, LCR Yamaha, + 31,606 sek.
6. Lewis Blackstock/Patrick Rosney, Iso Britannia, LCR Suzuki, + 40,836 sek.

Tilanne MM sarjassa ennen päätöskilpailua:

1. Ben Birchall/Tom Birchall, 175 p.
2. Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen, 136 p.
3. John Holden/Mark Wilkens, 100 p.
4. Bennie Streuer/Kevin Rousseau, 90 p.
5. Michael Grabmueller/Sebastien Lavorel, 80 p.

Kuvan (c) Mark Walters.